چگونه تلخی بلوط را از بین ببریم؟

چگونه تلخی بلوط را از بین ببریم؟

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

بلوط خواص غذایی و دارویی فوق العاده ای دارد. اگه به مناطق زاگرس سر بزنید یکی از غذاهای سنتی این مناطق از بلوط درست می شود کَلگ یا همان نان بلوط می باشد. غذایی که ریشه در تاریخ زندگی این مردمان دارد. در رزوگاری که مواد غذایی صنعتی و شیمایی در دسترس نبود. مردمان زاگرس میوط بلوط را خشک کرده و با آن یک نوع نان به نام کلگ درست می کردند. کلگ و گوشت یکی از پرطرفدارترین غذاهای سنتی زاگرس به شمار می آید.

وقتی بلوط را از درخت می چینید بخصوص اوایل فصل پاییز بسیار تلخ هست. اما سئوال اینجاست که چگونه می توان تلخی بلوط را از بین ببرید. پس با آی بلوط همراه باشید.

تلخی بلوط را به دو شکل می توان از بین برد.

1.پختن بلوط زیر ذغال و داخل اجاق یا گذاشتن روی آتش:

این روش سریعترین و ساده ترین روش از بین بردن تلخ بلوط هست. بخصوص برای مواقعی که به کوه می روید یا می خواهید سریع بلوط آماده خوردن کنید. البته بلوط باید رسیده باشد بلوط سبز به هیچ شکلی قابل خوردن نیست. چرا که بسیار تلخ هست و مگه اینکه تلخی آن هم برای شما خوشمزه باشد.

2.خشک کردن و کوبیدن سپس شستن:

این روش برای درست کردن کلگ استفاده می کنند. ابتدا بلوط رسیده را با رنجک پوست آن را می کنند. سپس به مدت چند روز جلوی آفتاب قرار می دهند. تا لایه داخلی بر روی بلوط که از آن جَفت درست می کنند نیز خشک و جدا شود. سپس بلوط های خالص را زیر سنگ و آسیاب قدیمی خرد کرده. و آن را داخل یک گونی شتسشو می دهند. آنقدر آن را می شویند تا تلخی آن از بین رود. هر چند بلوط کاملا رسیده و خشک شده تلخی کمتری دارد. پس از شستشوی بلوط های آسیاب شده آن ها را داخل یه گونی می خوابانند تا بعد از دو سه ماه به کلگ یا همان خمیر بلوط تبدیل شود. و آن را بر روی تابه نون پزی یا همان ساج می ریزند تا از آن کلگ درست کنند. مردم زاگرس آن را با گوشت کباب شده و ماست یا دوغ میل می کردن. قدرت بدنی فوق العاده ای به آن می بخشید.

کدبانوی یاسوجی در حال درست کردن کلگ یا همان نان بلوط
کلگ بر روی تابه نون پزی یا ساج در حال آماده شدن

کلگ حتی قبل از پختن بر روی تابه نیز شیرین و قابل خوردن می باشد. و خواص درمانی بسیاری دارد.

شما هم اگر روش های دیگری برای شیرین کردن و از بین بردن تلخی بلوط سراغ دارید. با ما در میان بگذارید. فراموش نکنید که رسالت آی بلوط آموزش کاشت بلوط و پایگاهی برای نگهداری از درختان بلوط زاگرس هست.

مقالات و نوشته های مرتبط

5 دیدگاه دربارهٔ «چگونه تلخی بلوط را از بین ببریم؟»

  1. احمد مریوان

    با سلام یک راه برای شیرین کردن بلوط اینست که دو سر بلوط را بریده بعد انرا داخل کوره سنگک پزی انداخته پوسته جدا شده وتلخی ان بصورت تبخیر میرود من خودم ناراحتی ورهم معده داشتم که از مصرف چای زیاد ومصرف خوراک با روغن صنعتی که با مصرف بلوط ورعایت کلا رفع شد فقط باید رعایت کرد وهمیشه مصرف نمود

    1. درود احمد جان
      این روش سنتی هست که بلوط رو داخل آتش می انداختند یا زیر خاکستر تا تلخی بلوط گرفته میشد
      البته باید بلوط بارون دیده باشه یعنی آخرای فصل پاییز.. و گرنه بلوط سبز اول پاییز نمیشه شیرینش کرد

  2. من بلوط را سه روز در آب کرم خیس میکنم و روزی دوبار آبش را ع ض میکنم ، بعد توی فر خشک میکنم ، پوستش را میگیرم و سه روز با آب سرد خیس میکنم و آبش را عوض میکنم بعدم آسیابش میکنم برای آرد و شیرینی و قهوه

  3. سلام.
    من بلوط را با آب میجوشانم تا آب تیره بشه، بعد آب رو دور میریزم و دوباره همین کار رو تکرار میکنم. تاجایی که دیگه آب تیره نشه. اون موقع تلخی بلوط گرفته شده. بعدش میشه همینطوری خوردش یا خشکش کرد و…

    در ضمن بلوط های قرمز (اونهایی که حاشیه برگ کنگره های اره ای و تیزی دارند) میزان تلخی بیشتری دارند ولی بلوط های سفید (اونهایی که حاشیه برگ ها کنگره های گرد و سینوسی داره) تلخی کمتری دارند.

    تلخی هم به دلیل وجود تانن هست که برای محافظت از دانه در برابر آفات و… میباشد.
    تانن رنگ قهوه ای تیره و طعم بسیار تلخی داره. پوست گردو هم حاوی تانن هست و رنگی که میده برای همون هست.
    حتی چای سیاه هم به دلیل وجود تانن هست که رنگ میده و طعم تلخی داره.

  4. لطفا اطلاعات بیشتری در مورد بلوط بزارید من عاشق بلوطم در کشورهای اروپایی خیلی طرفدار داره
    چرا ایران کرم بلوط درست نمیکنن

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبز برای ما، برای فرزندان ما و سبز برای نسل های آینده!